Foto: Anders Sune Berg
Foto: Anders Sune Berg
BYGST

The Passage & Omega

Morten Medegaard Schelde
2017 / Sjælland
Næstved Politi Næstved Politi Parkvej 50 4700 Næstved Danmark
Kunstneren om værket

“The Passage” er et værk udført af billedkunstner Morten Schelde i 2016.

Værket er en tegning bestående af to dele, udført med farveblyanter på to stykker papir i størrelsen 100 cm x 220 cm og er indrammet med UV sikret museumsglas og røget eg. Værket er udført til specifikt at skulle hænge i et gangareal på Næstved Politistation, der danner indgang, eller overgang, fra den ældre til den nye del af stationen. Værkets venstre side er udført fortrinsvis i rød blyant, mens værkets højre side er udført fortrinsvist i grøn farveblyant.

Motivet er et panorama inspireret af et lokalt landskab udenfor Næstved. Tydeligt i tegningen er Næstveds vandtårn, der på afstand af byen udgør en slags moderne vartegn. Forskellige figurer er placeret rundt i landskabet. Mest fremtrædende er to gammeldags, danske politibetjente fra 1900-tallet. Derudover er der placeres et antal mere eller mindre tydelige Disney-inspirerede skurke, især Hexia de Trix, som flyvende på kost er på vej direkte mod beskueren og væk fra den ene betjent, er væsentlig i kompositionen. I forgrunden ses en gengivelse af Sct. Jørgen, der fra hesteryg nedlægger en drage. Sct Jørgen er inspireret af et kalkmaleri fra Faxe kirke. Derudover findes potteplanter, der ser ud til at gå i forbindelse med landskabet, og to store cirkler i værkets fulde højde, der udgør en slags kighuller ind i billedet, foruden en stor, dramatisk himmel over landskabet.

“O” (“Omega”) er et oliemaleri udført af Morten Schelde i 2017.

Værket måler 400 X 300 cm og er udført på universalgrundet hørlærred. Maleriet er placeret i den centrale trappehal i den nye tilbygning til stationen. Det kan betragtes fra gulvet og fra reposet placeret overfor i et par meters højde. Maleriet er malet i klare, stærke farver, hvor blå og grøn i forskellige nuancer dominerer billedet.

Motivet tager ligesom tegningen udgangspunkt i et lokalt landskab. Landskabet optager omtrent 1/5 af lærredets nederste del. Landskabet forestiller et vue ind mod Næstved, igen med vandtårnet som centralt element i kompositionen. En politimand med hund ser ud til at vokse ud af landskabet, og er tilsynladende i en stivnet bevægelse hen mod vandtårnet, der udgør et centralt, fjernt mål.

Politimandens ryg er fyldt af stjerner, i noget man kunne kalde en surreel stil. Solen går ned over landskabet, og en orange bræmme af lys danner overgang til den blå himmel foroven. Værkets venstre midterste del domineres af en stor hånd med et øje i midten, malet i fortrinsvis grønne farver.

Under farverne anes konturer af bogstaver, der udrør ordene “Åben, obs (-erverende)” Ud af hånden vokser grønne blade og abstrakte former, der leder øjet videre opad mod to mennesker, der taler sammen. Mellem dem stråler solen. De grønne blade fortsætter opad og ender i en række svævende stearinlys, der udfoldes i maleriets fulde bredde foroven.

Begge værker er signeret på forsiden som del af kompositionen.

Title: The Passage & Omega
Department: BYGST
Object Number: BYGST-2017-31
Type: Integreret kunst
Date: 2017

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Cannot be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (2)

Foto: Anders Sune Berg
Foto: Anders Sune Berg

DOCUMENTS (1)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt