Skitseforslag af Jette Hye Jin Mortensen
Skitseforslag af Jette Hye Jin Mortensen
Kunst udført til dette sted

Lynet i søen, Ildtræerne, Engen

Jette Hye Jin Mortensen
2017 / Østjylland
Thorsø Pavillion Thorsø Pavillion Jernbanegade 29 8881 Thorsø Danmark
Kunstneren om værket
"LYNET I SØEN er et egetræ fra omegnen, der indkapsles i selvlysende, miljøvenligt pigment, som lyser blåt, som et lyn i mørket. Et nyt vartegn og en reference til byens historie. Blå kommer af blár der på oldnordisk betyder “strålende”".

Lynet i søen, Ildtræerne og Engen

De tre værker er tænkt som en cyklus imellem fortid-nutid-fremtid og imellem foranderlige udtryk, der binder tre generationer sammen: alderdom, voksenliv og barndom. Projektets formgivning er konceptuel og en tre-delt process imellem naturens formsprog, byens borgeres valg og mine tankemønstre som kunstner. Thorsø er et lille samfund med en stærk sammenholdskraft, et aktivt foreningsliv og et sted som folk vender tilbage til for at stifte familie. Langs stien, der binder byen sammen, står hundrede år gamle egetræer og for enden er der anlagt en sø. Mennesker har formet naturen her i generationer og vi ved også, at mikroorganismer fra naturen ligeledes former vores temperament og sind. Det er en synergi. Derfor var høj bæredygtighed også er en prioritet.

LYNET I SØEN er et egetræ fra omegnen, der indkapsles i selvlysende, miljøvenligt pigment, som lyser blåt, som et lyn i mørket. Et nyt vartegn og en reference til byens historie. Blå kommer af blár der på oldnordisk betyder “strålende”. Langs stien ind imod bymidten opføres ILDTRÆERNE, 6 kobberformer med printede solceller og LED lys formet som drømmefangere, der i deres elektriske, teknologiske og selvkørende kredsløb transformerer energi - og måske også ideer til handlinger. Dette bliver et samarbejde med forskningsfirmaet Infinity PV, DTU og Risø. Nede i bymidte ved Thorsø Pavilion, legepladsen og petanquebanen skabes i en ved fælles event med byens borgere ENGEN, en 10 meter lang skulpturel fællesbænk. I pudset beton og glasklar epoxy indstøbes et øjebliksbillede af omegnens planter, indsamlet af borgerne, som en tidskapsel, der måske om 50 år vil give et kuriøst billede af hvad vores blik på naturen var/er i dag.

Ideerne udsprang af min tidligere udstilling A Three-Way Metamorphosis Play. Den handlede om at den menneskelige hjerne i virkeligheden producerer et forsimplet geometrisk billedsprog for at guide os i naturens store kaos. Forestil dig en skovsti. For at udelukke det sansebombardement vi udsættes for, ser vi en ret linje, en sti. Problemet er, at vi er begyndt at indrette vores omgivelser og naturen efter dette grid, de lige linjer og perfekte cirkler. Måske er vores bevidstheder begrænsede. Vi kommer aldrig til at forstå vores plads i det større perspektiv fordi vi er en del af en kollektiv, fælles intelligens.

Jette Hye Jin Mortensen

Title: Lynet i søen, Ildtræerne, Engen
Department: Kunst udført til dette sted
Object Number: SKFA-SKBL30.2014-0141
Type: Integreret kunst
Material: LED lys, selvlysende pigment, epoxy mm.
Dimensions: Variable
Date: 2017

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Cannot be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (23)

Skitseforslag af Jette Hye Jin Mortensen
Skitseforslag af Jette Hye Jin Mortensen
Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt