Kunst udført til dette sted

Jeg tog i byen

Kasper Skovsbøl
2013
Kunst i tv'et
"For mig er kirken et sted, hvor død, kærlighed og synd spiller en meget stor rolle, hvilket også er omdrejningspunktet for mit værk"

Lyt med, når Kasper Skovsbøl i værket Jeg tog i byen beskriver sine følelser ved at være sammen med en, som han pludselig finder ud af har HIV.

Hvad sker der, når videokunst bliver vist i tv’et? Når kunstnere laver videoværker til tv’et og andre digitale medier? Og hvad sker der, når det brede publikum møder kunsten i hjemmet, eller når de er på farten; når kunsten kommer til dem og ikke omvendt? 

Det undersøger projektet tvKUNST gennem 20 videoværker skabt af 20 samfundsengagerede kunstnere. Ved at klikke på linket 'Video og lyd' på denne side kan du se Kasper Skovsbøls bidrag – værket Jeg tog i byen.

    

OM VÆRKET

I et smukt kirkerum udfolder Kasper Skovsbøl en personlig oplevelse i en salme sunget af et pigekor. Med toner og tekst beskriver han sine følelser ved at være sammen med en, som han pludselig finder ud af har HIV. Om at have lyst til at forsvinde – men samtidig blive.

   

  

KUNSTNEREN OM VÆRKET

Læs med, når kunstner Kasper Skovsbøl tager dig med bag værket og udfolder sine tanker om videoværket og dets relation til hans andre værker.

 

Hvilke tanker ligger der bag dette værk?

Da værket skal vises på DR, har jeg valgt at tage udgangspunkt i DR Kirkens tv-gudstjeneste. Det er en form, som alle kender fra tv, og som næsten ikke er blevet ændret, siden jeg var helt lille. Jeg vil gerne bryde med tv-gudstjenestens meget faste form og indhold. Jeg har derfor skrevet en salme ud fra en personlig oplevelse, hvor jeg beskriver mine følelser ved at være sammen med en mand, som jeg pludselig finder ud af har HIV. Historien fortælles af et pigekor i et smukt kirkerum.

For mig er kirken et sted, hvor død, kærlighed og synd spiller en meget stor rolle, hvilket også er omdrejningspunktet for mit værk. Med sangens indhold i sammenspil med kirkens traditioner lader jeg det op til den enkelte beskuer at danne sine egne moraler.

 

Hvordan kan værket ses i forhold til dit øvrige arbejde?

Jeg er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og studerer nu på Den Danske Filmskoles instruktørlinje. Jeg forsøger i dette videoværk at inddrage den dramaturgiske fortælleform, som jeg kender fra mit arbejde med mere traditionel film. Det gælder både i den narrative fortælleform og i brugen af den meget karakterskabende klippeteknik. 

Jeg tager ofte udgangspunkt i personlige oplevelser, når jeg starter med at arbejde på et værk eller en film, hvilket jeg i høj grad også har gjort denne gang. Når jeg arbejder med billedkunst, starter jeg med at forholde mig til rammerne, som værket skal udstilles i. Med dette værk har jeg gjort det meget specifikt ved at bruge DR’s tv-gudstjeneste. I modsætning til mange af mine andre arbejder har jeg valgt ikke at sætte et køn på jeg’et for på den måde at åbne fortællingen op for et bredere publikum og sætte fokus på oplevelsen – og ikke en specifik seksualitet.

  

Hvilke materialer og/eller teknikker har du brugt?

I værket er der en tydelig visuel reference, som folk genkender fra de traditionelle tv-gudstjenester med en højtidelig stemning og rolige kamerabevægelser hen over koret og kirken. Det er vigtigt for mig at tage kirken og dens traditioner alvorligt, og lade kirkens mange visuelle og symbolske muligheder underbygge fortællingen. Jeg bryder dog med det realistiske udtryk, og lader nogle af korpigerne stoppe deres sang og udtrykke deres følelser i forhold til teksten. Jeg følger kirkens tradition med at fortælle historier, hvori mennesker ofte kommer ud for dilemmaer om at være et godt menneske og vise næstekærlighed. Værket diskuterer også religionens indflydelse på vores seksualitet og i høj grad skammen, som følger med.

Title: Jeg tog i byen
Department: Kunst udført til dette sted
Object Number: SKFA-KKF110.2012-0028_5
Type: Video
Material: Video, 6,05 min.
Date: 2013

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Can be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (1)

VIDEO & SOUND (1)

PART OF FOLLOWING THEMES (1)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt