Foto: Dorte Krogh
Foto: Dorte Krogh
Smykker

Vildskud

Karen Fly Melander
2012
3 spørgsmål til kunstneren
Jeg finder mutation interessant, da det er her både de store fremskridt og det værste forfald i evolutionen forekommer, det er her alle nuancerne opstår.

Hvilke tanker/overvejelser ligger der bag dette værk?

’Vildskud’, den ubændige natur…

Vildskud er mange kugleformer der er ’smeltet’ sammen og bliver til underlige knuder eller mærkelige væsener, med mindelser om naturlige vækster, der muterer eller vokser sammen. I dette tilfælde er det svært at afgøre om det er sølvbrochen der muterer til en kæde, eller om det er den traditionelle perlekæde der er begyndt at gro’ Vildskud’.

Jeg finder mutation interessant, da det er her både de store fremskridt og det værste forfald i evolutionen forekommer, det er her alle nuancerne opstår. Videnskaben prøver at tæmme naturen, afværge ’fejl’ og fremme fordele. Hele denne udvikling og ’kamp’ er både smuk og skræmmende, for fra hvilket perspektiv afgøres det gode, det rigtige og det fordelagtige?

I min produktion holder jeg altid mest af afvigelserne, undtagelserne fra reglen, det skæve som sætter hverdagen i perspektiv.

Hvordan kan værket ses i forhold til dit øvrige arbejde?

Jeg holder af at fundere over menneskers eksistens og vores til tider ikke helt rationelle adfærd. I en del af mine værker er det udgangspunktet. Jeg er på samme tid altid funderet i materialernes betydning og værdi, det er af stor betydning for mig at materialerne stemmer med historien. Således er det ikke tilfældigt at nålen på brochens bagside er af guld. For det første er guld stærkt og godt som en spinkel nål, for det andet pådrager det sig opmærksomhed, og bagsiden er så smuk, hvilket understreges af at nålene er formet som følehorn på et lille larvehoved. Referencer til organisk liv passer fint med hele mutationshistorien.

Hvilke materialer og/eller teknikker har du brugt?

De store kugler er slået op, de mindre er købte optrukne kugler, hver enkelt kugle er fræset ud således at sammensmeltningseffekten bliver størst. Alle sølvdele er samlet ved lodning. Perlekæden er trukket med knude mellem hver perle på traditionel vis, fastsat i brochen med gammeldags lak.

 

Title: Vildskud
Department: Smykker
Object Number: SKFK-2012-027
Type:
Material: Oxydized silver, needle 18 carat gold, black freshwater pearls and pearl silk
Dimensions: 5 × 5 × 50 cm
Place of purchase: Galleri Bærbart, København
Date: 2012

LOCATION

PICTURES (2)

Foto: Dorte Krogh
Foto: Dorte Krogh
Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt