Værket i 2012. Tilsendt af Skovgaard Museet.
Værket i 2012. Tilsendt af Skovgaard Museet.
Værket i 2012. Foto: Julie Damgaard Nielsen.
Værket i 2012. Foto: Julie Damgaard Nielsen.
Kunst udført til dette sted

Marsk Stig relief eller Mordet i Finderup lade

Mogens Bøggild
1986 - 1986 / Midtjylland
Skovgaard Museet, haven Domkirkestræde 2-4 Viborg, 8800 Danmark

Levende historie

Til Skovgaard Museets have midt i Viborg har Mogens Bøggild, der som ung kunstner arbejdede for og med maler og billedhugger Joakim Skovgaard, skabt et bronzerelief med en scene fra mordet i Finderup Lade. Flere af figurerne er fritstående.

Om natten, d. 22. november 1286, fandt et af de mest myteomspundne kongemord i Danmark sted i Finderup Lade ved Viborg. Efter en længere strid med Danmarks stormænd om deres rettigheder og jordegods, blev Erik 5. Klipping myrdet med 56 knivstik, mens han lå i sin seng. I 1287 blev ni mænd kendt skyldige i kongemordet og dømt til fredløshed. En af dem var marsk Stig Andersen, militær øverstbefalende.

Bøggilds skildring viser en gruppe af mænd med heste i færd med at trænge ind i laden. En af dem har skulderen presset mod porten. Indenfor ser man kongen, ubevæbnet og halvt liggende, med venstre arm strakt frem – ud mod beskueren – som for at beskytte sig. Gestussen virker nærmest bønfaldende. En person, måske kammermesteren, forsøger at barrikadere døren indefra, mens to mænd skræmt trykker sig op mod ladens væg.

Ligesom andre af Bøggilds arbejder er relieffet som et intimt øjebliksbillede af et liv i bevægelse. Mord-dramaet tegner sig som en uro i værket, der synes at stå og sitre, med udviskede konturer og manglende motiv-skarphed til følge. Kunstneren forbinder hér følelser og forestillingsverden med et indgående naturstudie, og der er ikke langt fra forarbejde til færdigt værk. Lyset og skyggernes spil i overfladen understreger den grove modellering og fremhæver form og rummelighed.

Det er en af de mest omtalte hændelser i Viborgs historie, vi her er vidner til, og fortiden bliver næsten stofligt levende i mødet med Bøggilds dynamiske relief.

JDN

Titel: Marsk Stig relief eller Mordet i Finderup lade
Ordning: Kunst udført til dette sted
SKF/SKFA/SKFK-nummer: SKFA-86/-10
Type: Relief
Materialer: Bronze
Dimensioner: 40,5x84x18cm
Indkøbssted: Købt og bronzestøbt til denne udsmykningssag
Produktionsår: 1986 - 1986

TILGÆNGELIGHED

Kan ikke lånes
Kan besøges
læs mere om ordningen

GEOGRAFISK PLACERING

billeder (4)

Værket i 2012. Tilsendt af Skovgaard Museet.
Værket i 2012. Tilsendt af Skovgaard Museet.
Værket i 2012. Foto: Julie Damgaard Nielsen.
Værket i 2012. Foto: Julie Damgaard Nielsen.
Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt