Krukkeform

Gunhild Rudjord
2011
Guhild Rudfjord om værket
Mit hjerteblod er glasuren, det er her jeg finder min inspiration: glasuren kommer altså først – formen er sekundær

Mit udgangspunkt er materialet og den keramiske proces dvs. i mit tilfælde rødler, begitning og i de fleste tilfælde blyglasur, det vi alle sammen kender fra pottemagertraditionen, lertøj, lavt brændt og uprætentiøst.

Mit hjerteblod er glasuren, det er her jeg finder min inspiration: glasuren kommer altså først – formen er sekundær, formen skal (kun)bære glasuren og sørge for at glasuren eksponeres maksimalt.

Mine glasurer løber, hvilket kan være uhensigtsmæssigt, men jeg søger ikke at hindre dette løb, men derimod at udnytte løbet gennem min formgivning. Mit udtryk er en kombination af glasurens løb, den måske underliggende begitning, formen og brændingen. Glasuren kan i mange tilfælde bestå af forskellige glasurer som er glaseret oven på hinanden – rækkefølgen er i mange tilfælde afgørende for resultatet, og resultatet af mange års eksperimenter med mine ting (og andres værker, da jeg i alle årene har været glasuransvarlig på Tommerup Teglværk, nu Tommerup Keramiske Værksted).

Konkret bruger jeg tysk rødler altid modeleret eller for mine større ting kvætset i en gipsform.Som regel begitter jeg på det halvtørre ler. Brændt første gang til 1100 C°, hvilket giver en lidt større styrke end den mest almindelige førglødningstemperatur nemlig 950 C°. Glasuren brændes ved ca. 1040 C°.brændingen foregår helst i elovn, men kan også ske i gasovn.

Disse værker egner sig ikke til udendørs brug, værkerne er som regel mindre og ikke frostfaste. Jeg arbejder også med større udsmykningsopgaver, her er materialet fajance, som i mit tilfælde er stentøjsler brændt første gang ved 1260 C° (frostfast) og glasurbrændeingen ved 1040 C°- men det er en anden historie.

Title: Krukkeform
Department: Deponeret kunst
Object Number: SKFK-2011-018
Type: Keramik
Material: Keramik - lertøj
Dimensions: 14 x 24 x 24 cm
Place of purchase: Galleri Pagter, Kolding
Date: 2011

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Cannot be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (1)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt