INDKØBT TIL UDLÅN

Peregrinus

Pia Rønicke
2016 / Syddanmark
VBC Vejen Business College VBC Vejen Business College Jyllandsgade 11 6600 Vejen Danmark

Kunstneren om værket

 

"Jeg har i længere tid arbejdet med forskellige samlinger, hvor jeg har været optaget af personlige, etiske og politiske dimensioner af disse. Hverdags praktikker omkring det at samle, i dette tilfælde indsamling og presning af planter - den samling af fortællinger som kommer i vores hænder hver morgen når vi læser avisen, og den konstante forsvinding af det samme materiale når avisen bliver smidt i skraldespanden"

Hvilke tanker/overvejelser ligger der bag dette værk?

Værket med titlen The Pages of Day and Night tager udgangspunkt i det botaniske herbarium i København. Herbariet indeholder millioner af eksemplarer. Jeg har undersøgt forskellige danske ekspeditioner, som fandt sted fra 1700-tallet og fremefter. Bl.a. den Arabiske Ekspedition (bedre kendt som Carsten Niebuhr ekspeditionen), en  videnskabelig rejse til Egypten, Den Arabiske halvø og Syrien. Den havde seks medlemmer, hvoraf kun Carsten Niebuhr overlevede, og vendte tilbage til Danmark i 1767. Ekspeditionens botaniker var Peter Forsskål, elev af Linné. Han formåede at samle et større parti planter, som nu opbevares i Botanisk Museum i København. I forbindelse med krigen i Syrien, blev 80 procent af de frø som bevares hos genbanken i den syriske by Aleppo sendt til The Global Seed Vault i Svalbard. Den Syriske genbank Icarda indeholder verdens største samling af byg, fava bønner og linser sammen med gamle hvede sorter og vilde afgrøder indsamlet i bl.a. Egypten, Israel, Palæstina, Libanon, Syrien, Jordan, Irak, Iran og Tyrkiet.

Værket  er baseret på en krydssøgning i herbariet, mellem Peter Forsskåls plante samling og den Syriske frøbanks materiale. Fra denne søgning har jeg udvalgt 60 eksemplarer.

Min interesse i herbariet står i forhold til det indeksikale som både omfatter observation og repræsentation. Herbariets funktion er at dokumentere og klassificere, hvad der langsomt er ved at forsvinde og som bliver til noget andet. Det er en voksende samling, hvor nye prøver jævnligt tilføjes og henviser derfor ikke kun til det forhistoriske, men også til et fremtidigt scenario. Plantesamlingen indeholder spor fra højaktuelle geopolitiske og koloniale forhold som kan forstås igennem det taksonomiske udgangspunkt (forsøget på at afdække og ordne hele verdenen) og kortlægningen af forskellige tiders førte politikker, kan også aflæses ud af plantearkene.  Samlingen udgør også sit eget kort over nye territorier. Planter migrerer på tværs af landegrænser, og omdanner langsomt det naturlige habitat. Filmen Peregrinus, er optaget i botanisk have i København, og i herbariet. Det er en rejse langs planterne fra de pressede og ud i haven. I nærbillede, hvor en ny verden opstår. Med løsrevne citater fra Peter Forskåls rejse og hans systemkritiske værk, Thoughts on Civil Liberty og refleksioner over stedets orden og opløsning.

 

Hvordan kan værket ses i forhold til dit øvrige arbejde?

Jeg har i længere tid arbejdet med forskellige samlinger, hvor jeg har været optaget af personlige, etiske og politiske dimensioner af disse. Hverdags praktikker omkring det at samle, i dette tilfælde indsamling og presning af planter - den samling af fortællinger som kommer i vores hænder hver morgen når vi læser avisen, og den konstante forsvinding af det samme materiale når avisen bliver smidt i skraldespanden. En påmindelse om vores ambivalente forhold til det flygtige materiale som dokumentere så meget vold og sorgfulde historier.

Hvilke materialer og/eller teknikker har du brugt?

Jeg har fotograferet plantearkene med et videnskabelig blik (hvor jeg registrerer alle oplysninger på arket), heriblandt bemærkninger omkring placering, område og betingelser. Og desuden har jeg fotograferer planterne i nærbillede. Denne dokumentation er blevet oversat gennem den grafiske trykteknik fotogravurer, og igennem presningen bliver billedet bragt tilbage til det originale udtryk.

Jeg har også arbejdet med 16 mm film, hovedsageligt med et 10 mm objektiv, hvor planterne registreres i vidvinkel og nærbillede.

Title: Peregrinus
Department: Deponeret kunst
Object Number: SKF-2016-049
Type: Video
Material: Sort/hvid video overført fra 16 mm
Place of purchase: GB Agency
Date: 2016

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Cannot be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (3)

PART OF FOLLOWING THEMES (1)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt