Kunst udført til dette sted

Firmamentet - en model af det solide

René Schmidt
2015 / Hovedstaden
Retten på Frederiksberg, Howitzvej 32, 2000 Frederiksberg, Danmark

René Schmidt om værket:

Firmamentet - en model af det solide

"Jeg håber, at dette ”firmament” kan være med til at sætte en tone i lokalet af både tyngde og lethed på samme tid. Planeterne minder om noget menneskelig, de er organisk og peger på drømme og muligheder. Samtidigt peger de på grundvilkår og stabilitet. De peger på, at vi ikke er alene men en del af noget, der rækker ud over os selv."

Retten på Frederiksberg har fået en ny bygning. Her er mit bud på en udsmykning af retssal 1.

Rummet er delt op to gange. Dels vertikalt af en fysisk sikringsvæg af glas. Dels horisontalt af en visuel opdeling 240 cm i højden. Nederst er alt næsten hvidt. Øverst er næsten alt glas og trælamel.

Jeg vil koncentrere min indsats i den øverste del er rummet. Jeg vil prøve at fange lyste i en konstellation af hvide objekter, der hænger ned fra loftet. Det vil fremstå som et solsystem. En konstellation bestående af ca. 16 kloder med en omkreds fra 15 til ca. 85 cm. De vil fremstå som bløde, runde, organiske og krystallinske i forhold det meget stramme rum. De vil centrere sig i rummet efter deres egen

orientering og dermed bringe de to rum sammen på hver side af glasvæggen. Jeg vil trække en model ned og ind i lokalet af den verden, vi er en lille del af. Disse kloder kan også være en del af vort indre system på celleplan. Jeg håber, at dette ”firmament” kan være med til at sætte en tone i lokalet af både tyngde og lethed på samme tid. Planeterne minder om noget menneskelig, de er organisk og peger på drømme og muligheder. Samtidigt peger de på grundvilkår og stabilitet. De peger på, at vi ikke er alene men en del af noget, der rækker ud over os selv.

Objekterne er inspireret af menneskets forsøg på at forstå og beskrive himmellegemerne.

Deres former og udformning trækker således på inspirationer fra den geometriske udvikling, udskårede stenpolyeder fra stenalderen, Platons solider, opfindelsen af perspektivet, sekstanten, venus’ faser, euklidisk geometri samt utallige udlægninger af, hvad det er, vi ser på himlen.

Alle kloderne er håndmodeleret enten i et 3d program eller fysisk analogt. Derefter er de 3D printet i PLA og nylon eller skal-støbt i Jesmonite (en acryl gips). De vejer ikke meget og er ophængt i en tynd wire. Den endelige placering vil blive finjusteret

på stedet. Planen er at nedtage de 5 store pendler. Disse skal erstattes lysmæssigt ved at fortsætte de bånd af lysstofarmaturer, som allerede hænger i lokalet.

Firmamentet; fra middelalderlatin firmamentum som betyder ‘støtte, tag, himmel’, afledt af latin firmus ‘fast’ himmelhvælving eller stjernehimmel, især ifølge ældre tiders opfattelse.

Title: Firmamentet - en model af det solide
Department: Kunst udført til dette sted
Object Number: SKFA-2014-004
Type: Integreret kunst
Material: 3D print i PLA og nylon eller skal-støbt i Jesmonite (en acryl gips).
Date: 2015

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Cannot be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (2)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt