Annette Dam om Enviromental Genes
Blandt andet kan danskeres tendens til selvfedme men fordel vendes til nysgerrighed og indbyder til et humoristisk, kærligt og kritisk blik.

Hvilke tanker/overvejelser ligger der bag disse værk?

Projektet MIND YOUR VALUES tager sit afsæt i en general undren over mine egene handlings- og tankemønster samt en refleksion omkring de værdisæt, der præger det vestlige samfund i dag. Blandt andet kan danskeres tendens til selvfedme men fordel vendes til nysgerrighed og indbyder til et humoristisk, kærligt og kritisk blik.

Disse spørgsmål til mig selv har gennemgået en proces, hvori uhåndgribelige tanker bliver transformeret til fysisk form og materialer. En proces hvor idéer vendes, drejes, vinkles, sorteres og inspiration betragtes,  sanses, opsuges ………. alle disse elementer rekombineres til nye bærbare fortællinger.

Brochen ENVIONMENTAL GENES har referencer til den traditionelle elefantrangle, mange danske børn får i dåbsgave. Bideringen er stadig til stede i smykket og understreger ophavsforholdet. Formen på denne rangle-elefant har fællestræk med den danske Elefantorden, der gives til statslige og ikke-statslige personer, som har gjort, eller står for noget særligt værdifuldt for Danmark. Det grønne ordensband i ENVIONMENTAL GENES er netop inkorporeret i brochen for at give et strejf af denne betragtning.

De lyserøde koraller er sat sammen til en kæder, der er snoet og sender tankerne i retning af en DNA streng.

Alle disse elementer er kombineret i skæve vinkler uden praktiske funktioner – ud over at være visuelt fortællende bestanddele i en smykke refleksion, der er åben overfor personlige input.

Min overordnede intention er, at skildre hvordan vores værdiopfattelse, som så meget andet, til dels er funderet i vores arvemasse, men ikke mindst påvirket af vores daglige omgivelser samt generelle samfundsmønstre

Hvordan kan værkerne ses i forhold til dit øvrige arbejde?

Værkerne følger den røde tråd der generelt kendetegner mit virke og tilgangsvinkel til smykkekunst. Mine smykker skabes i et sanseligt og narrativt univers, helst med lag af både alvor og humor. Jeg elsker processen med at få abstrakte idéer omsat til materiel form, teknik og funktion. Målet er, at udvikle og eksperimentere med smykkets udtryksmuligheder i grænseområdet mellem kunsthåndværk og kunst.

Smykkeformgivning er en kunstform, der befinder sig et sted mellem det private og offentlige rum, som kan være et godt udgangspunkt for diskussion mellem bærer og beskuer. Mit fokus ligger på at udforme unikaværker og udstillingsprojekter som jeg viser både herhjemme og i udlandet.

Hvilke materialer og/eller teknikker har du brugt?

Brochen ENVIONMENTAL GENES består af en sølvkorpus, der er hamret og ciseleret på traditionelt  sølvsmedeteknisk facon. DNA strengen med de lyserøde koraller er bundet i silkesnor med knuder imellem hver perle. Dette er også teknisk meget traditionelt, men samtidig utraditionelt forbundet.

Bideringen og ordensbåndet er påført smykket via en sølv del, der er loddet på elefantfoden.

I det hele taget er alle de forskellige bestanddele  sat sammen i skæve vinkler og asymmetrisk placeret – et møde mellem traditionelt håndværk og ukonventionelt leg med begrebet smykke

Titel: Enviromental Genes
Ordning: Smykker
SKF/SKFA/SKFK-nummer: SKFK-2012-034
Type: Broche
Materialer: Sølv, koraller, ordensbånd, bidering
Dimensioner: 13 × 10 × 3 cm
Indkøbssted: Mind your Values, Design Museum Danmark, 21. august - 30. september 2012
Produktionsår: 2012

GEOGRAFISK PLACERING

billeder (1)

EN DEL AF FØLGENDE TEMAER (1)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt