Helle Bjerrum om smykket

Smykket hører til mit projekt, soloudstilling og bogudgivelse "Status".

Kunstfonden har i 2012 købt "det halve" af "Medaglia", nemlig medaljerne (ikke medaljonerne) samt en af Asketræringene, "Steder".

Om "Status"

Som titlen fortæller, har jeg arbejdet med status som tema. Min indgang til statusbegrebet har været sproglig. Ordet status anvendes både om opgørelse af materielle værdier og om væren; anseelse og position. Hvordan status opnås, er varierende. Det følger tiden og udviklingen og er samtidigt afhængigt af hvilket socialt og geografisk område, man befinder sig i.

I materialevalg og formgivning har jeg søgt en nær sammenhæng med temaet, derfor kan der læses betydning ind i mange detaljer i smykkerne.

Værkerne favner flere facetter af temaet: status som optælling af værdier, status knyttet til steder og fast ejendom, status som noget, der aktivt reproduceres i kulturen og det, at der traditionelt har været, en forskel på, hvordan kønnene opnår status.

"Medaglia"

To brocher, to halssmykker og to stencils af sølv, silkesnor og jadeperler

Ordene medalje og medaljon kommer begge af det italienske medaglia, der betyder lille mønt. Tager man det bogstaveligt, er medaljen og medaljonen to sider af samme sag. Traditionelt knytter de sig til hver sit køn og kan betragtes som modsætningspar: indad/udad, feminin/maskulin, handling/væren. Begge må betegnes som smykker, der fortæller om status.

Medaljen er udadvendt, den fortæller om bærerens bedrifter, handlinger, der har bragt hæder og ære. Forlægget for værkerne er en klassiske militærmedaljer, runde mønter, der hænger i krydsbånd. Der kan være flere på række hen over brystet. Den er stærk og maskulin i sit formsprog. De svungne indgraveringer og kulørte silkebånd udgør en pyntethed, der er bagudskuende i forhold til samtidens ideal. I fortolkningen er den en grafisk stram afbildning med mat og blank som eneste effekt. Den er nøgtern og skarpskåret i sit udtryk; det er handlingen, der tæller, det er ikke så kompliceret.

Titel: Medalje
Ordning: Smykker
SKF/SKFA/SKFK-nummer: SKFK-2012-010
Type: Halssmykke
Materialer: Sølv
Indkøbssted: Galleri Bærbart, København
Produktionsår: 2011

GEOGRAFISK PLACERING

billeder (1)

EN DEL AF FØLGENDE TEMAER (1)

Powered by eMuseum
Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt